Direktlänk till inlägg 14 januari 2009

Två vitt/Två rött med smaktest

Av Anna Nordberg - 14 januari 2009 16:16

Hjälpte bror att planera en vin- och smakprovning för grabbarna. Det är ett gäng med preferens för drinkar och sprit, men de blev tydligen  halvfrälsta ungefär halvvägs in i provningen.


1. Torrt vitt vin: George Breuer Riesling Sauvage (nr 5899), ca 110 kr
Doft: Ungdomlig, lätt aromatisk doft med inslag av gröna äpplen, ananas, honung, citruspastill och mineral. Smak: Torr, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, grapefrukt och mineral. Lätt och friskt med tydlig syra, passar bra med skaldjur och löjrom. Lite syra och salt i maten matchar syran (grapefrukttonerna) i vinet.
Förslag på mat: Avokado- och löjromscocktail. (om vinet fortfarande känns lite surt med coctailen, prova att pressa lite extra citron över löjromen)


Avokado- och löjromscocktail (ca 6 små cocktails)
1 avokado
1 msk creme fraiche
2/3 msk saft från citron
Salt
1,5 msk finhackad rödlök
100 g löjrom
Dill till garnering
Svartpeppar från kvarn

Gröp ur avokadon och mixa med creme fraiche, citron och smaka av med salt. Fördela krämen i 6 st snapsglas, lägg på en klick löjrom, strö över lite finhackad rödlök och dill. Avsluta med lite nymalen peppar.

2. Halvtorrt vitt vin: Dr L Riesling (nr 7218), ca 80 kr
Doft: Ungdomlig, druvig doft med inslag av vingummi, gröna äpplen, blommor och lite citrus. Smak: frisk, druvig smak, inslag av gröna marmeladkulor, lime, gråpäron, aprikos. Har rejäl syra som balanserar sötman, men se till att servera kall för att inte bli för “kladdig”. Jämför med den torra rieslingen för att notera sötman i detta vin (det är ju inte så uppenbart som i ett dessertvin).


Bra med lite fett och lite sötma i maten, t ex asiatiskt med en gnutta socker i botten. Krävs lite syra i maten också.
Förslag på mat: Friterad räka med sötsur sås (om vinet mot all förmodan skulle kännas surt när ni provar med räkan och såsen – prova att pressa lite lime över den friterade räkan)

Friterad räka med söt chilisås (ca 12-15 st)
200 g (12-15) skalade gambas. T ex frysta stora räkor/gambas av märket Friendship, måste tinas ordentligt!
1 krm cayennepeppar
1-2 krm rivet skal från lime (riv försiktigt, få inte med det vita innanför skalet)
Frityrsmet:
150 g vetemjöl
5 msk maizena
1,5 tsk bakpulver
2,3 dl vatten
0,5 tsk salt
2 msk olja
Olja till fritering
Sötsur sås till servering (alternativt sweet chili)

Sikta ner mjölet, maizenan och bakpulvret i en bunke. Vispa i vattnet, lite i taget. Det ska bli en slät smet. Låt svälla i minst 30 minuter. Rör ner saltet och oljan i smeten när det är dags att fritera. Se till så att bara stjärten är kvar på de stora räkorna, och att räkorna är ordentligt torra! Gnugga in räkorna med cayennepeppar och rivet limeskal. Hetta upp oljan till 190 grader (var försiktig). Vänd räkorna i smeten (håll i stjärten) och fritera några stycken i taget i oljan, till de har fått gyllenbrun färg. Låt rinna av på papper och servera varma tillsammans med sötsur sås att doppa i (krävs lite sötma till vinet, så glöm inte det!).

Om du inte orkar fritera räkorna kan du prova att bara fräsa dem i cayenne, lime och olivolja istället, men fortfarande servera dem med lite sötsur sås att doppa i.

3. Fruktigt och kryddigt rött vin: Masi Passo Doble, Malbec Corvina (nr 6156), 89 kr.
Doft: Mycket fruktig, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, lakrits och tobak. Smak: Fruktigt, kryddigt vin med fatkaraktär (dvs lite strävhet, känns på tänderna), inslag av plommon, mörka körsbär, örter, lakrits och tobak.
Förslag på mat: Mustig oxfondsbaserad soppa, där touch av dragon lyfter fram lakrits/örter i vinet. Mustigheten och sältan i oxfonden balanserar strävheten i vinet (från fatlagringen). Körsbär/plommontoner i vinet lyfts fram av fruktigheten i soppans vin och sötheten i soppans sherry. Det är mycket troligt att ni inte känner allt det där - fokusera på att vinet smakar mycket, men att beskan försvinner. 


Oxsoppa
1 dl koncentrerad oxfond (fond på flaska)
1 dl vatten
1,5 dl vitt fruktigt vin utan för mycket syra (t ex KWV Roodeberg White) 0,5 dl del söt Sherry

dragon efter smak
1,5 dl grädde
Så här gör du:
Koka samman alla ingredienser utom grädden, under 15 minuter. Tillsätt grädden och koka upp. Red med maizena vid behov.

4. Café Culture Pinotage (nr 2369), 89 kr
Doft: Stor rökig doft med inslag av rostad kaffe och choklad. Smak: mycket fylligt och smakrikt med rik frukt och varm kryddighet, med rostade toner. Lyft fram värmen och fruktigheten i vinet, och dämpa kryddigheten något, med mörk choklad (prova gärna med ljus söt choklad också, bara för att känna skillnaden – hur beskan och kryddigheten i vinet tar över).
Förslag på mat: 70% choklad, gärna med touch of sea salt. 


Jag stjäl med stolthet och lät mig i detta fall inspireras av vinklubben Tre Kronor samt den förträffliga boken Håkan Larssons Vin och Fest av Håkan Larsson (Albert Bonniers förlag 2008).

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Januari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards