Direktlänk till inlägg 3 mars 2009

Het scampipasta på 10 min (och lite Riesling)

Av Anna Nordberg - 3 mars 2009 21:42

Har en ny favorit i vardagsmatklassen. Courteousy of min vän Åsa. Mycket enkel scampipasta, som gärna sköljs ner med ett glas halvtorr riesling. Jovisst kan man dricka ett litet glas vin en vardagkväll. Bara ett litet.


Helst ska scampin förstås vara mangrovesnäll. Det är dock svårt att hänga med i vad som är tillåtet från vattendragen i världen just nu. För en vecka sedan var odlad lax okej. Nu är det tydligen inte okej. Eller bara om den är ekologisk, alltså uppfödd på restprodukter. Torsk kan tydligen också vara okej. Ibland. Men hur vet jag när? Och vem kan jag lita på?


Pappa tipsar om hajmal, som ett alternativ till t ex torsk.


Här kommer i alla fall receptet. Tack Åsa, jag har bara justerat det lite, lite grand!


400 g penne

4 msk rapsolja

4 hackade vitslöksklyftor

2 msk riven ingefära

1/2-1 liten chili (beror på hur starkt man vill ha)

400 g scampi (rensade, eventuellt med stjärten kvar)

1 1/2 msk flytande honung

1 msk ljus soja (japansk)

saft av 1/2 citron

1 dl hackad persilja


Koka pastan. Fräs vitlök, ingefära och chili i rapsolja ca 1 minut (får inte brännas - då blir det beskt!). Lägg i scampin och fräs i 1 minut. Tillsätt citronsaft, honung och soja - låt koka ihop. Smaka av - tillsätt lite mer citron, honung eller soja beroende på hur det smakar (ev lite chilipulver om det saknar sting). Häll i den kokta pastan, tillsätt persilja och rör om ordentligt. Salta lätt. Färdigt!


Så gott. Så snabbt. Och ett litet glas Riesling till.   





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards