Direktlänk till inlägg 24 mars 2009

Pastasallad och chardonnay

Av Anna Nordberg - 24 mars 2009 17:47

Sambon kom hem vid halv åtta-tiden i söndags. Efter en utbildningshelg nere i södra Sverige. Domarutbildning för hästkörning, dressyr. Nu är bara domarprovet kvar. Maraton och precision är han redan godkänd i. Jag tycker att det är en cool hobby.


Hade snott ihop en pastasallad till oss, när han kom hem. Pastasallad har lite oförtjänt dåligt rykte. Om man lägger ner lite möda på råvarorna så är det en underbart god vardagsmat. Dessutom nyttig. Och räcker två kvällar i rad.


Annas pastasallad:
200 g pastaskruvar, fullkorn
1 pkt fetaost (försök hitta med hög kvalitet, så att den är lite krämig)
½ låda körsbärstomater
½ gurka
½ påse sallad av valfri sort (jag föredrar machésallad, men det funkar med blandsallad eller ruccola också)
1 avokado
1 liten rödlök (eller ½ stor)
4-5 champignoner


1/2-1 dl vitlöksdressing (se inlägget ”pilgrimsmussla, räkor och vitlök….”)

1 msk olivolja, salt


Om ni inte känner för/hinner med vitlöksdressing, kör en back-up dressing:

½-1 dl olivolja
(1 vitlöksklyfta, pressad - valfritt)

1 nypa chilipulver, eller 1/3 finhackad färsk chili (ta bort kärnor)
½-1 tsk vinäger, t ex hallonvinäger eller balsamico
svartpeppar och salt

Gör så här:

Om ni inte kör vitlöksdressing, börja med att blanda "back-up dressingen" i en kaffekopp. Ställ svalt. Koka pastan, skölj av och ställ att svalna. Hacka rödlök och häll i en stor salladsskål. Skär gurkan i bitar (skala den först och ta bort ”kärnhuset” i mitten, om du har tid), lägg i skålen tillsammans med den sköljda salladen, körsbärstomater delade i halvor och svampen skuren i små bitar. Tillsätt den avsvalnade/ljumna pastan och häll över back-up dressingen (om du använder vitlöksdressingen, så väntar du med den och tillsätter bara en gnutta olivolja och salt här). Dela fetaosten i bitar och tillsätt. Skala och dela avokadon – droppa ev över några droppar citronsaft så att den håller sig fräsch till morgondagen också. Men bara några droppar – det ska inte smaka tydligt av citronsaft! Tillsätt avokadon i skålen och rör försiktigt runt så att allt blandar sig. Häll upp på tallrikar (om du kör med vitlöksdressingen: nu är det dags att ringla dressing över den upplagda salladen!).


Tar 20-30 minuter max. Nyttigt och gott. Sambon tog ett glas Chardonnay från Australien till (Jakob's Creek), funkade finfint. Själv var jag lite vinmätt efter lördagskvällens provning. Jo, det händer. 


Pastasallad kvar till måndagskvällen också. Då avnjöt vi salladen framför filmen ”Låt den rätte komma in”. Jo, mat framför tv är okej ibland. En intressant film. Är hon verklig, Eli? Eller lever hon i Oskars fantasi? Är den blodiga avslutningen ett önsketänkande? Ett mobbat barns dröm om hämnd? Känner en kuslig koppling till fenomenet skolmassaker. Ett fruktansvärt, men inte helt oförståeligt, fenomen.


Innan filmen såg vi en dokumentär om naturens återtåg runt Tjernobyl. Vi gör det ibland. Inte tittar på inslag om Tjernobyl, men fastnar framför en helt otippad dokumentär. Tjernobyl har tydligen inte blivit den radioaktiva öken som forskarna trodde. Djur och natur frodas. Visserligen med höga halter strålning. Men inga utbredda missbildningar eller avsevärt kortare livslängd som följd. Naturen har ju en förmåga att parera svagheter. Med utslagning, kort och gott. Svårare om en human aspekt ska vägas in. När inte survival of the fittest kan låtas ha fritt spelrum. Därför kan naturen, men inte människan, leva runt Tjernobyl. Intressant. Inte på ett blodsugande vampyr-sätt. Men intressant på ett annat plan.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards