Direktlänk till inlägg 29 september 2009
Vi köpte två flaskor Izadi Gran Reserva 2001 när tillfälligheterna släpptes i september. Kände oss manade att korka upp en av dem nu i helgen. Mörka bär, en del tanniner, kakao och rejält med syra. Den återstående flaskan kan definitivt ligga kvar något år till. Men ett bra vin är det.
Och ett bra vin behöver ett bra matsällskap. Vi utgick från befintligt utbud i den Nordberg/Magnussonska frysen. Valet föll på lammkotletter från sambons föräldrars gård. Kompletterade med en vinsås, potatispuré och plommontomater. plommontomater. Lite balsamico på tomaterna och ett vin med ganska hög syra i vinsåsen rekommenderas om du korkar upp din Izadi nu. Strävheten och kryddigheten i vinet möter dock mustigt lamm, len potatispuré och smakrik vinsås på ett fint sätt. Helt okej kombo alltså.
Lammkotletter med potatispuré och rödvinssås (2 pers)
2-4 lammkotletter, beroende på storlek
6-8 plommontomater
Lite balsamicovinäger
salt/peppar
Vinsås:
1 st vitlöksklyfta(or), finhackad
3 dl rött vin
salt och peppar
1 msk Schalottenlök(ar), finhackad
2 msk smör
1 tsk soja, mörk japansk
1-2 kvistar timjan (eller 1 tsk torkad)
1 msk tomatpuré
2 msk vatten
1 dl kalvbuljong, fond och vatten
0,5 msk maizena
1 morot, fint tärnad
Potatispuré:
3-400 g potatis (gärna mandelpotatis)
0.5 dl standardmjölk
0.5 dl vispgrädde eller mellangrädde
5-20 g smör
lite riven muskot
salt och peppar
Gör så här:
1. Koka potatisen. Precis innan servering: mosa lätt med gaffel, blanda i vätska och smör och vispa med elvisp till fluffig konsistens. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot.
2. Använd en liten tjockbottnad kastrull och fräs schalottenlök, morot, timjan och vitlök gyllenbrunt i smöret. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut och häll sedan i rött vin, kalvbuljong och soja. Låt såsen puttra på svag värme i ca 15 minuter. Sila ner såsen i en ny kastrull. Precis innan servering: koka upp såsen igen i ca 5 minuter, smaka av med salt och peppar. Red av med lite maizenaredning för att få en lite tjockare och simmigare sky.
3. När potatisen nästan kokat klart och såsen har puttrat i 15 min: stek de saltade och pepprade lammkotletterna på medelhög värme ca 2-3 min per sida (beroende på tjocklek). Lägg ner plommontomaterna och låt fräsa tillsammans med lammet.
4. Låt lammet eftersteka under folie medan potatispuré och vinsås görs klart. Servera 1-2 lammkotletter per person, med potatispuré, vinsås samt frästa plommontomater (med en skvätt balsamicovinäger på).
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 | 10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 | 26 |
27 |
|||
28 |
29 | 30 |
|||||||
|