Direktlänk till inlägg 27 juli 2012
Roadtrip sommaren 2012 i den goda matens och fina vinernas namn, tillika sista sommaren med caben. En utmärkt semestertripp med maken är härmed till ända. Delar med mig av smultronställen och fantastiska upplevelser på vägen genom Köpenhamn och Tyskland via Alsace och Genevesjön till Norra Rhone och tillbaka via Beaune och Rheingau. Här följer dag 9-11 (dag 1-8 respektive 12-14 återges i separata kapitel).
Dag 9 – Frankrike, Norra Rhône, Tain L’Hermitage
Norra Rhône har varit lite av ett drömresemål för mig – jag gillar de välbalanserade vinerna på syrah-druvan som görs i detta, i en vinnörds värld, mytomspunna område. Det är dock ganska få turister i staden visar det sig, trots mitt i semestertider. Tain L’Hermitage kan inte kallas vare sig vackert eller pittoreskt. Och det vimlar inte av fantastiska restauranger – de få som finns bör förbokas om du vill vara säker på att få en middagsplats i högsäsong.
Du kommer hit för vinet och bara vinet. Det produceras i områdena runt omkring staden, från Côte-Rotie och Condrieu i norr via St Joseph och Crozes-Hermitage till Cornas och Saint Péray i söder, och självklart från den kända kullen som tronar vid stadens utkant – Hermitage. För röda viner är det bara en enda druva som gäller – Syrah. För vita användas Viognier (främst i Condrieu, lite i Côte-Rôtie), Roussanne och Marsanne.
Vi har förbokat 3 nätter på vad som visar sig vara ett bra 3-stjärnigt hotell mitt i stan – Le Pavillon de l’Ermitage. Till och med en liten pool där man kan svalka sig i 30-gradig värme. Receptionen är mycket hjälpsam, t ex med att boka restaurangbord.
Redan första eftermiddagen går vi på första vinprovningen. M. Chapoutier har en Cave bara 100 meter från hotellet. Mycket trevligt bemötande i en fin lokal, och därtill engelsktalande. Vi provade en hög viner ur Prestige-linjen, och blev påminda om att M. Chapoutier verkligen gör mycket goda, balanserade viner:
Det var inte möjligt att prova Fac&Spera-linjen hur som helst, men med tanke på att Le Pavillon 2009 går lös på 440 euro så kan man kanske förstå att de inte korkar upp dessa dyrgripar för vem som helst (läs mig och David).
På kvällen äter vi middag på vårt hotell – helt ok mat men det vi fastnar för är vinflaskan vi beställer in: M. Chapoutier Crozes-Hermitage Les Meysonniers 2009. Helt underbart för i princip inga pengar - efterföljande dag springer vi tillbaka och köper det som finns kvar av detta fyndvin: 3 magnumflaskor för 25 euro styck!
Dag 10 – Frankrike, Norra Rhône, Cornas
Vår andra dag i Norra Rhône gör vi en dagsutflykt söderut från Tain L’Hermitage, till staden Ardeche i området Cornas. Vi har förbokat tid hos en liten producent – Domaine Dumien-Serette. Frun i huset tar emot i den lilla Caven – pratar tyvärr ingen engelska men hon är mycket uppmuntrande till min något staplande franska. Det blir en mycket trevlig provning av domänens enda vin: Cornas ”Patou” och vi köper 3 flaskor av årgången 2010, à 20 euro.
Vi besöker sedan en större och välrenommerad producent i Cornas: Domaine Jean-Luc Colombo. Deras Cave är luftig och snygg och ligger också i Ardeche. Vi får ett trevligt och engelsktalande mottagande, utan förbokning. När vi har svårt att välja vilka av alla viner vi vill prova så får vi hjälp på traven, och det blir som följer:
Dag 11 – Frankrike, Norra Rhône, Hermitage
Sista heldagen i norra Rhône hade jag velat besöka E. Guigal i Côte-Rôtie, men jag ringde försent och de hade inte tid att ta emot den veckan vi var där.
Vi nöjer oss med ett besök till Paul Jaboulet Aînés Cave i centrala Tain L’Hermitage. Proffsigt ställe där man gratis får prova vilka viner man vill ur linjerna ” vins de Vignerons” samt ”Les Incontournables” (där bl a Sverige-kända Parelle 45 ingår). Om du vill prova viner från ”Les Icônes” eller ”Les Domaines” finns en prislista. Vi ville prova ikonen La Chapelle när vi ändå var där, så vi köpte ett Hermitage-paket om tre viner (fick prova en Crozes-Hermitage Les Jalets på köpet):
Vi slog till på en flaska La Chapelle 2009 (bra årgång i norra rhône om ni inte hade gissat det redan). Det finns nu en mini-vertikal i vinkylen, eftersom vi har en 2003 sen tidigare.
Sista kvällen i Tain L’Hermitage har vi bokat bord på Umia – en fransk-japansk restaurang bland vinodlingarna på Hermitage-kullens sluttning. Vackert så att det förslår, gott och faktiskt ganska prisvärt (35 euro för en 3-rätters meny). Promenaden från hotellet tog en knapp halvtimme, alldeles lagom. Du bör dock kunna få ur dig samt förstå några ord franska, det är oklart om servitörerna inte kunde eller helt enkelt inte ville prata engelska.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 | 10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 | 27 | 28 | 29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|