Direktlänk till inlägg 5 augusti 2012
Matlagning hemma hos nyblivna och vackert stolta föräldrar Karin och Marcus häromdagen. Tyvärr var jag så exalterad över lille Aston och all god mat att kameran glömdes bort i väskan. Ni får således hålla er till godo med bildlös text.
För att infria ett länge innestående löfte till värdparet på deras bröllop, medtogs en flaska Rioja. Närmare bestämt en Faustino 1 Gran Reserva 1970. Efter lite luftande i både flaska och glas växte det till ett riktigt gott, elegant vin som passade fint till den dillpestotoppade lammytterfilén. Torkad frukt, nästan sherrytoner, kryddor och läder.
Till efterrätt såg vi fram mot att testa Marcus och Karins sedan tidigare inhandlade talltjärssirap från Matbaren. Där snackar vi höga gastronomiska poäng! Det var en rökig skapelse som funkade hur bra som helst med stekta äpplen, rostade hasselnötter och vaniljglass. Gott! Den på mitt förslag inhandlade St Stephan's Crown Tokaji Aszú 3 Puttonyos var ingen riktig fullträff, om än god. Det hade behövts något sötare med lite mer power – t ex en Château Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos eller kanske till och med en söt madeira.
En mycket god och framförallt trevlig middag!
Dillpestogratinerad lammyterfilé med portvinssky och lättstekt färskpotatis (4 pers)
7-800 g lammytterfilé
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
2 msk smör
1 msk olivolja
8 primörmorötter (eller 4 vanliga morötter skurna i stänger)
4 vårlökar, små
Dillpesto:
Ca 1 dl hackade dillkvistar
0,5 dl pinjenötter
1 st vitlöksklyfta, skivad
0,5 dl olivolja
1 dl prästost, riven
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald
Portvinssky:
1 msk balsamvinäger
1 dl portvin, rött
3 dl vatten
Sky från stekning av lamm och morot, silad
1 msk fond, kalv
0,5 st lammbuljongtärning
1 tsk maizena majsstärkelse
1 msk smör
Lättstekt färskpotatis:
800 g fin färskpotatis
2-3 msk smör (efter smak)
havssalt
Gör så här:
1. Dillpesto: Kör dillen med pinjenötter, vitlök och rapsolja i en mixer till en knallgrön röra. Rör ner osten och smaka av med salt och peppar.
2. Lammytterfilé: Sätt ugnen på 125°. Krydda köttet. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn filéerna på hög värme tills de blir gyllenbruna, cirka 1 minut på varje sida (ös med smöret) – låt morötter och vårlök bryna med. Sila av spadet till portvinsskyn och lägg kött samt primörer i ugnsäker form. Fördela peston på köttet. Hit kan du förbereda.
3. Grilla färdigt lamm och primörer i ugnen i ca 20-25 min eller tills innertemperaturen är 62°. Låt köttet vila 10 min före servering.
4. Portvinssky: Blanda balsamvinäger, portvin, vatten, sky, fond och smulad buljongtärning i en kastrull. Koka ihop tills 3 dl återstår. Red av med lite maizena utrört i vatten, låt koka upp. Hit kan du förbereda.
5. Koka färskpotatis (dela större potatisar), ca 10-14 min.
6. Precis innan servering: hetta upp ordentligt med smör i kastrull eller stekpanna och vänd runt potatisen så att de får yta (ca 1-2 min), strö över havssalt. Värm upp portvinsskyn och blanka ev. av med en klick smör.
7. Vid servering: skiva upp lammköttet, lägg upp på tallrik tillsammans med morot, salladslök och färskpotatis. Servera sky vid sidan om i såssnipa.
Stekt äpple med vaniljglass, rostade hasselnötter och talltjära (4 pers)
3 äpplen (svenska, tunnskalade)
1 dl socker
0,5 dl vatten
0,5 dl äppelmust
1-1,5 dl hasselnötter
Vaniljglass (gör själv eller köp av god kvalitet)
”Talltjäresirap” från Matbaren (en rökig sirap)
Gör så här:
1. Kärna ur och skär äpplena i klyftor, stek i smör tills de är gyllene på båda sidor
2. Lägg socker och vatten i kastrull och koka tills sockret är gyllenbrunt, släck karamelliseringen med äppelmust. Låt koka samman till simmig sås. Vänd ner äppelklyftorna i såsen och låt ligga 10 min.
3. Rosta hasselnötterna i torr panna och krossa/hacka grovt.
4. Vid servering: lägg en rejäl skopa glass på en bädd av hasselnötshack, placera äppelklyftor runt om glassen och ringla talltjäresirap över.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | |||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|