Direktlänk till inlägg 5 augusti 2012

Dillpestogratinerat lamm med vällagrad Rioja, sen stekt äpple med hasselnötter och talltjära

Av Anna Nordberg - 5 augusti 2012 16:53

Matlagning hemma hos nyblivna och vackert stolta föräldrar Karin och Marcus häromdagen. Tyvärr var jag så exalterad över lille Aston och all god mat att kameran glömdes bort i väskan. Ni får således hålla er till godo med bildlös text.


För att infria ett länge innestående löfte till värdparet på deras bröllop, medtogs en flaska Rioja. Närmare bestämt en Faustino 1 Gran Reserva 1970. Efter lite luftande i både flaska och glas växte det till ett riktigt gott, elegant vin som passade fint till den dillpestotoppade lammytterfilén. Torkad frukt, nästan sherrytoner, kryddor och läder.


Till efterrätt såg vi fram mot att testa Marcus och Karins sedan tidigare inhandlade talltjärssirap från Matbaren. Där snackar vi höga gastronomiska poäng! Det var en rökig skapelse som funkade hur bra som helst med stekta äpplen, rostade hasselnötter och vaniljglass. Gott! Den på mitt förslag inhandlade St Stephan's Crown Tokaji Aszú 3 Puttonyos var ingen riktig fullträff, om än god. Det hade behövts något sötare med lite mer power – t ex en Château Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos eller kanske till och med en söt madeira.


En mycket god och framförallt trevlig middag!


Dillpestogratinerad lammyterfilé med portvinssky och lättstekt färskpotatis (4 pers)

7-800 g lammytterfilé

2 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar, nymald

2 msk smör

1 msk olivolja

8 primörmorötter (eller 4 vanliga morötter skurna i stänger)

4 vårlökar, små

Dillpesto:

Ca 1 dl hackade dillkvistar

0,5 dl pinjenötter

1 st vitlöksklyfta, skivad

0,5 dl olivolja

1 dl prästost, riven

1 krm salt

0,5 krm svartpeppar, nymald

Portvinssky:

1 msk balsamvinäger

1 dl portvin, rött

3 dl vatten

Sky från stekning av lamm och morot, silad

1 msk fond, kalv

0,5 st lammbuljongtärning

1 tsk maizena majsstärkelse

1 msk smör

Lättstekt färskpotatis:

800 g fin färskpotatis

2-3 msk smör (efter smak)

havssalt


Gör så här:

1. Dillpesto: Kör dillen med pinjenötter, vitlök och rapsolja i en mixer till en knallgrön röra. Rör ner osten och smaka av med salt och peppar.

2. Lammytterfilé: Sätt ugnen på 125°. Krydda köttet. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn filéerna på hög värme tills de blir gyllenbruna, cirka 1 minut på varje sida (ös med smöret) – låt morötter och vårlök bryna med. Sila av spadet till portvinsskyn och lägg kött samt primörer i ugnsäker form. Fördela peston på köttet. Hit kan du förbereda.

3. Grilla färdigt lamm och primörer i ugnen i ca 20-25 min eller tills innertemperaturen är 62°. Låt köttet vila 10 min före servering.

4. Portvinssky: Blanda balsamvinäger, portvin, vatten, sky, fond och smulad buljongtärning i en kastrull. Koka ihop tills 3 dl återstår. Red av med lite maizena utrört i vatten, låt koka upp. Hit kan du förbereda.

5. Koka färskpotatis (dela större potatisar), ca 10-14 min.

6. Precis innan servering: hetta upp ordentligt med smör i kastrull eller stekpanna och vänd runt potatisen så att de får yta (ca 1-2 min), strö över havssalt. Värm upp portvinsskyn och blanka ev. av med en klick smör.

7. Vid servering: skiva upp lammköttet, lägg upp på tallrik tillsammans med morot, salladslök och färskpotatis. Servera sky vid sidan om i såssnipa.



Stekt äpple med vaniljglass, rostade hasselnötter och talltjära (4 pers)

3 äpplen (svenska, tunnskalade)

1 dl socker

0,5 dl vatten

0,5 dl äppelmust

1-1,5 dl hasselnötter

Vaniljglass (gör själv eller köp av god kvalitet)

”Talltjäresirap” från Matbaren (en rökig sirap)


Gör så här:

1. Kärna ur och skär äpplena i klyftor, stek i smör tills de är gyllene på båda sidor

2. Lägg socker och vatten i kastrull och koka tills sockret är gyllenbrunt, släck karamelliseringen med äppelmust. Låt koka samman till simmig sås. Vänd ner äppelklyftorna i såsen och låt ligga 10 min.

3. Rosta hasselnötterna i torr panna och krossa/hacka grovt.

4. Vid servering: lägg en rejäl skopa glass på en bädd av hasselnötshack, placera äppelklyftor runt om glassen och ringla talltjäresirap över.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards