Direktlänk till inlägg 6 augusti 2009

Vinresa 2009 - Dag 3 – Alsace och Bourgogne (19 juli)

Av Anna Nordberg - 6 augusti 2009 18:52

Vi börjar dagen med att avsluta Eguisheim-vistelsen som den började. Med en provning. Hos Léon Beyer. Även här förlitar jag mig på en något knackig franska. Léon Beyers kännetecken är mycket torra viner. Vi provar bl a en bra, mycket torr Riesling Classic 2007. Favoriten, som vi också köper, blir en Gewurztraminer Cuvée des Comtes d’Eguisheim 2000 (22 euro). Den är förvånansvärt torr för att vara en Gewurztraminer, men med typisk kryddighet, parfym och lychéefrukt. Tänker mig en smakrik fiskrätt som följeslagare. Kanske ört- och honungsglacerad kyckling...


Nu är det dags att lämna Alsace. Efter en croissant-fika i Colmar, ställer vi in GPS’en på Beaune i Bourgogne. Vi anländer till vårt hotell i Beaune vid 15.00-tiden Hotel de la Cloche är ett lite slitet, men rent och fräscht hotell mycket nära centrum i Beaune. Kostar 70 euro per natt, exklusive frukost (9) och parkering (4). Prisnivån är generellt högre i Beaune, så detta är nog ett ganska prisvärt hotell. I andra mindre byar i Bourgogne finns det billigare B&B-alternativ.


Solen strålar från en blå himmel (äntligen) och vi strosar runt i Beaune. Det är en betydligt mer konservativ stil på byar och hus i Bourgogne, än i Alsace. Inte lika mycket ”pynt”.  På gott och ont.


Det är söndag och många restauranger är stängda i Beaune. Det är rätt fullt på de som har öppet. Efter lite köande hamnar vi på en restaurangen vid namn Le Fleaury. Vi tar helt enkelt en chansning med den restaurang vi får plats på. Jag känner mig lite fransk och börjar med att skicka ut vinet. Det visar sig nämligen vara en 2006 när vinlistan sa 2005. Vi får in en annan pinot noir istället från 2005. En Rapet Pernand-Vergeless Les Belles Filles 2005. En mycket bra årgång som såklart skulle kunna ligga några år till. En god pinot noir redan nu. Vi inleder med att dela på en sniglar i persilje- och vitlökssmör. Traditionellt så att det förslår. Kan inte säga att jag är jätteimponerad. Jag får sedan in en Coq au vin med penne. Det är riktigt gott med pasta till! Grytan är god och gräddig. David väljer en köttbit och epoisses-sås – traditionell Bourgognsk kitost. På det hela taget en god middag. Och himla fransk. Chansningen gick hem.


Beaune och Rapet Pernand-Vergeless Les Belles Filles:

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards