Direktlänk till inlägg 29 augusti 2009
Andra rätt i avsmakningsmenyn till föräldrarnas 30-åriga bröllopsdag, var en halstrad tonfisk med en exotiskt fruktig och lite rökig Chenin Blanc. Du kan läsa mer om avsmakningsmenyn under separat blogginlägg.
Tataki med melon- och mangosalsa (6 små portioner eller förrätter)
Dryck: en fruktig Spätlese Riesling eller med fördel en Chenin Blanc. T ex Bellingham Chenin Blanc 2007 från Sydafrika.
200 g färsk tonfisk (5-6 cm bred x 2-3 cm hög, rektangulär bit)
Vita sesamfrön
Mynta till dekoration
Japansk marinad:
Solrosolja (och några försiktiga droppar sesamolja)
Chilipulver
Japansk soja
Mörk sirap
Riven ingefära
Melon- och mangosalsa:
1/2 honungsmelon
1/2 mango, riktigt mogen
1/2 moget granatäpple
1/2 dl vatten
1/2 msk honung
2 msk färsk ingefära
2-3 kvistar mynta
2 msk pressad lime
Blanda marinaden och marinera tonfisken i minst 1 timme. Gör sockerlagen till salsan: Koka upp vatten och honung, låt koka 3-4 min utan lock, lyft kastrullen åt sidan, tillsätt finhackad ingefära, strimlad mynta och pressad lime, låt lagen svalna. Skär skalad melon & mango i små bitar och blanda med sockerlagen. Låt stå svalt, men ta ut ca 10 minuter innan servering.
Rulla den marinerade tonfisken i sesamfrön. Salta och peppra. Halstra på högsta värme i matolja, ca 20 sekunder per sida. Skär i tunna skivor och lägg upp på fat bredvid små högar av salsan. Ringla lite av marinaden över tonfisken, och dekorera salsan med myntablad.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 | 7 |
8 | 9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | 16 | |||
17 |
18 | 19 |
20 | 21 |
22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 | 28 |
29 | 30 |
|||
31 | |||||||||
|